Pelletkachel

Let op! De subsidie voor pelletkachels is vervallen. Op de Dielle pelletkachel krijgt u van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 €500,- korting

De pelletkachel is in Nederland in opmars, met voordelen op het gebied van duurzaamheid en gemak. 

In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling opent op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.

De regeling is 17 december 2015 gepubliceerd in de Staatscourant.

Wanneer kunt u de ISDE aanvragen?

Aanvragen kan vanaf 4 januari 2016 09.00 uur tot en met 31 december 2016 17.00 uur. RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

 JAnus pelletkachel

Al vanaf € 1395,- leverbaar. 

Pelletkachel; de voordelen

 • laag brandstofgebruik. Het rendement kan oplopen tot 90%, de pelletkachel gaat zuiniger om met zijn brandstof
 • schone verbranding (dus duurzaam)
 • groot gebruiksgemak
 • efficiënte verbranding
 • volledig geautomatiseerd: kachel start zelf op en vult zelf bij
 • echt bewegend vuur (gevarieerder dan bij een gaskachel)
 • alleen gevelafvoer nodig, dus geschikt voor elk type woning
 • schone brandstof
 • besparing tot 50% is mogelijk tov van verwarmen met aardgas. Dit heeft te maken met de isolatie van uw woning en de grootte.
 • gezelligheid met een mooi brandend vlambeeld
 • CO2 neutraal. Er is veel minder CO2 uitstoot als met centrale verwarming (ong. 10 keer minder)

Pelletkachel; de nadelen

De pelletkachel heeft stroom nodig. Toch zult u t.o.v. van aardgas op uw energierekening besparen. Omdat de stroomafname van de pelletkachel lager is dan van een aardgas cv ketel.

Pelletkachel; brandstof:

De brandstof van de kachel bestaat uit pellets, kleine brokjes afvalhout. Deze pellets is van constante kwaliteit, waardoor de verbranding efficiënt verloopt.

Pelletkachel; techniek

De pelletkachel is volledig geautomatiseerd.  Zoals  het regelen van de pellet toevoer en de temperatuur. Een avond van te voren kunt u de kachel zo instellen dat hij zelf aanslaat op een tevoren ingegeven tijdstip. De kachel zorgt ook voor een constante toevoer van de pellets. De verbranding is hierdoor optimaal en u heeft als gebruiker weinig omkijken naar de kachel.

Pelletkachel ; geen hoge schoorsteen

De pellet  kachel kan al goed functioneren met een schoorsteen kanaal van ong. twee meter lengte. De kachel is niet afhankelijk van trek in de schoorsteen. De ventilator blaast onder druk de verbrandingslucht naar buiten (Soms is een langere schoorsteen kanaal wel nodig, laat u door De Kachelsmid Emmen informeren)

Pelletkachel; onderhoud:

De pelletkachel heeft eens per week een kleine schoonmaak nodig. U kunt de kachel uitzuigen met een stofzuiger. Eens per jaar heeft de pelletkachel een grote schoonmaak  beurt nodig. De kachel moet dan volledig worden gereinigd en worden nagekeken.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij De Kachelsmid Emmen. U kunt ons bereiken op ons vaste nummer: 0591-230004
of op ons e-mail adres: info@dekachelsmid-emmen.nl.